SM

#

De eerste thuiswedstrijd dit seizoen van de Laatste Zetters was tegen Almelo. Zou de eigen vertrouwde omgeving voor een verbetering zorgen? Laten we aan het laatste bord beginnen, daar zat ik zelf. Eigen ik eerst zullen we maar zeggen.

Na 47 zetten die het best zo diep mogelijk in de vergetelheid kunnen worden gedrukt stond de volgende stelling op het bord.

SM.jpg

Weinig aan de hand, 0.00 zegt de computer. Echter, wat we nu krijgen in een schoolvoorbeeld van een SM, oftewel het SeniorenMomentje. Volkomen ingedut, wat maakt het allemaal uit, ontschoot mij hier 48. Kd3sm. Ik stel voor dat we sm als nieuw teken introduceren. De naspeler weet dan dat de, hoe zullen we het zeggen, niet meer als jeugdspeler aan te duiden speler een op de automatische piloot gespeelde dommelzet heeft geproduceerd. Na zo’n SM-zet kan de tegenstander je dan lelijk pijn doen. Gelukkig voor mij speelde zwart vlotjes 48…Ke5 en hierna kabbelde de partij verder naar de onvermijdelijke remise. Wel een lange kabbel, ik heb hierna ruim 20 keer de loper op en neer gespeeld. Maar ja, zo’n tegenstander denkt ook, wie weet dut de LZ-er zo diep in dat hij door de vlag gaat, of misschien treedt zelfs plotsklaps de Grote Slaap wel in. Maar na 78 zetten geloofde hij het verder wel. Terug naar 48. Kd3. De partij zou een stuk korter hebben geduurd na de pijnzet 48…b5. Wit kan meteen opgeven.

Door naar de borden 5 t/m 7. Daar zat ons vrouwencontigent. Jawel, dat heeft Hardenberg, 3 vrouw sterk. Dat kan lang niet ieder team zeggen, verreweg de meeste teams komen opdraven met acht of tien Saaie Mannetjes. Het lijkt mij een zeer goed idee dat de KNSB minimaal drie vrouwen per team verplicht stelt. Dit in het kader van de diversiteit en inclusiviteit en zo. En dit wel direct per de volgende ronde. Mocht een team dat niet lukken volgt een reglementaire 8 – 0 nederlaag. Lukt het beide teams niet, 0 – 0. Ik voorzie een zeer voorspoedige opmars van Hardenberg voor de gelederen van de Nederlandse Schaakcompetitie.

De borden 1 t/m 4. Het enige dat me van die borden is bijgebleven is de fraaie winnende wandelkoning van Ludger. Helemaal opgerukt naar h6 (Ludger had wit) hielp de koning beslissend mee aan de mataanval. Aan deze borden werd het 2 – 2 en zo eindigde deze wedstrijd, net als de eerste, in een 5 – 3 nederlaag. Onderaan in onze klasse staan nu drie teams met 2 drietjes achter hun naam.

Richard