Verkiezingen

Verkiezingen

#

Binnenkort zijn er verkiezingen en opeens bedacht ik dat verkiezingen en schaken behoorlijk veel op elkaar lijken. Politieke partijen proberen je te paaien met een scala aan beloftes en utopische vergezichten en zetten in het schaakspel doen precies hetzelfde. Doe mij en je wint een kwaliteit, fluistert de ene zet je in. Nee, als je mij uitvoert is het mat in vier roeptoetert de volgende. Je zou er keuzestress van krijgen, vooral ook omdat je weet dat politieke partijen, eenmaal in het pluche, vaak precies het tegenovergestelde doen van wat er in hun programma staat. Zo is er dus ook een gerede kans is dat die verleidelijke fluisterzetten helemaal geen kwaliteit opleveren, maar ordinair een stuk kosten of zo. In deze wedstrijd werd ik bovengemiddeld door twijfels bevangen, dusdanig dat ik na een zetje of 24 al onder de 5 minuten was gezakt. Hoe moet dat straks met mij in het stembureau? Meneer, wilt u het hokje verlaten, u staat er al een kwartier. Ja, maar ik moet kiezen uit 26 partijen en bij elk van die partijen… Meneer, nu, of moet ik de politie erbij halen?! In de partij wist ik de 40 te halen, geholpen door het feit dat alle paarden al afgeruild waren (in die akelige springdingen kan je je in tijdnood lelijk verslikken) en ook de dames waren al geruild (dames kunnen zomaar alle kanten uit, vaak nou net die kant die je niet aan zag komen). Alleen maar torens en lopers dus, lekker overzichtelijk, en toen we bij de 40 waren had ik nog een gewonnen toreneindspel over ook.

Even een zijsprongetje. Een bekende kieshulp is de Stemwijzer, maar die is gebaseerd op partijprogramma’s. Zoals hierboven betoogd heb je daar dus niks aan. Ik beveel de politieke variant aan van wat bij schaken de keiharde objectieve (computer)analyse achteraf is, namelijk de Partijpeiler. Die is gebaseerd op wat partijen stemmen. Het is sowieso altijd een goed idee om af te gaan op wat mensen/instanties (wat dan ook) doen in plaats van wat ze zeggen.

Terug naar Hardenberg – Staunton. Omdat ik dus nogal wat tijd achter mijn bord heb doorgebracht kan ik niet zoveel zeggen over de andere potten, maar aan het eind hadden we met 5 – 3 gewonnen. Als we nu een blik op de stand werpen kunnen we zeggen dat Hardenberg goede zaken heeft gedaan in de strijd tegen de versterkte degradatie van dit seizoen. Op het moment houden we maar liefst 9 teams onder ons!

Richard