Zeventiger jaren

1970/1971
 

Op 24 augustus 1970 wordt ir. J.G. van Doorn voorzitter. Hij volgt W. Vasbinder op. Van Doorn is lid sinds 1967.
E. Reints begint in Lutten een jeugdafdeling
Het eerste moet na een beslissingswedstrijd het kampioenschap aan Drienerlo (studenten TH Twente) laten. Na een spannende promotiewedstrijd komt SVH-1 terug in 1e klasse KNSB.

JeugdSchaakClub "Vechters Op 't Schaakbord"
In september 1970 wordt op initiatief van Reints een schaakinstuif in de Oelemölle gehouden welke bij de schooljeugd geweldig aanslaat. Dit wordt het begin van de jeugdclub te Hardenberg, welke later de naam "Vechters op het Schaakbord", afgekort V.O.S. zal aannemen.
De naam V.O.S. wordt bij een "naamwedstrijd" door het jeugdlid Jorritsma ingezonden en uitgekozen als naam.
Onder de bezielende leiding van Jaap van Doorn brengt V.O.S. vele talenten voor onze club voort; o.a. Paul Huzen, Bart Lahaye, IM Jeroen Bosch en Hans Plasman. Betty Oostenbrink (sportvrouw van Hardenberg in 1976, 1979), Roelie Altena en Christa van Dijk komen ook uit de VOS-school.
In de beginperiode is Paul Huzen als jeugdlid zeer actief. Hij is de eerste Hardenberger die aan het jeugd-NK mag meedoen. Hij is één van de sterkste spelers die VOS voortbrengt en speelt later jarenlang in ons eerste team, ook nadat hij naar Rotterdam is verhuisd.

Ook zijn er VOS-toernooien geweest in "De Schakel". Dit was een jaarlijks toernooi waarbij de organisatie volledig bij de jeugdleden berustte: toernooivoorzitter, toernooidirecteur, toernooiwedstrijdleider, materiaalcommisaris enz., net echt! Jaap van Doorn nam een week vrij om alles voor te bereiden (vooral de indeling in groepen vergde veel tijd). Er waren nog geen computers en vrijwilligers typten urenlang bij hem thuis lijsten met deelnemers enz.
Zaterdagmorgen hielpen alle jeugdleden bij het klaarmaken van de zalen.

Henk Bosch, de winnaar van het eerste VOS-toernooi, ontvangt uit handen van ir. J.G. van Doorn de beker.
 

De toernooivoorzitter hield de openingstoespraak en de anderen zorgden voor de prijsuitreiking. Jaap bleef als coördinator achter de coulissen. De ontvangst van de honderden deelnemers die in 6 verschillende zalen speelden was elke keer weer een test. De ontvangstafdeling was goed geïnstrueerd. Om half twee precies begon de voorzitter met zijn toespraak. Intussen wist Jaap welke deelnemers niet waren opgekomen en konden opengevallen plaatsen worden opgevuld. In elke zaal werd het toernooi geleid door 2 senioren als wedstrijdleider. Op een van de toernooien zond de AVRO een verslaggeefster en volgde een radiouitzending. De laatste toernooien genoten landelijke bekendheid en hadden meer dan 200 deelnemers. De deelnemers kwamen zelfs Friesland, Limburg, Zuid-Holland. Het hoogste aantal deelnemers was 306! Eén van de trouwste deelnemers was b.v. Jan van der Veen. Eén keer kwamen de deelnemers uit Klazienaveen met een of 2 autobussen. Na het jubileumtoernooi (1985) is Jaap er mee gestopt en bij gebrek aan een enthousiaste opvolger is het bij 15 VOS-toernooien gebleven.

Klik hier voor een lijst met winnaars.

Verscheidene keren wordt een jeugdspeler (Bart Lahaye (1983), Jeroen Bosch (1985, 1986 en 1987)) tot Sportman van het jaar gekozen.

1971/1972
In 1971 wordt K.Hoving penningmeester. Hij neemt de kas over van J.H. de Vries.
Begin jaren 70 neemt Johannes Bolte het vice-voorzitterschap over van ir. T Vlot, Jan Menderink wordt commissaris van materiaal.
SVH-1 wordt opnieuw te licht bevonden en degradeert weer naar de Twentsche Bond.


1972/1973
 

SVH-1 wordt voor de tweede keer kampioen van de SBO en komt voor de derde keer, na promotiewedstrijd, in de 2e klasse KNSB.
In 1972 begint J. Bolte de jeugdschaakclub "De Pionnen" in Westerhaar/Vriezenveense Wijk.

Een hoogtepunt in ons clubleven is het jubileum schaaktoernooi op 24 februari 1973 in "De Schakel". Er zijn 60 deelnemers, waaronder 14 Duitse schakers. J.van Sluys en K. Heutink verzetten veel werk om het tournooi, dat officieel ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan aan de club (dus weer 2 jaar te laat) wordt gehouden, tot een succes te maken. Winnaar wordt Chr. Müller uit Greven (Duitsland).
Dit toernooi groeit uit tot een jaarlijkse traditie. Mullers Meubelen sponsort het toernooi vanaf 1974 18 jaar, waarna OBO banden het voor 10 jaar overneemt. Voor een overzicht met winnaars verwijzen wij u graag naar het Menu Item toernooi. Daar zijn alle winnaars vanaf 1973 te vinden.

 

Staand: dokter Nauta (voorzitter sportraad, Albertus ten Hertog, Berco Stukje, NN, Geert ten Hertog.

Burgemeester van Splunder doet de eerste zet.


 

In 1973 wint het viertal Heutink, Klooster, Reints en van Doorn de eerste SBO-beker door met 2½-1½ in en van Hengelo te winnen. Op 21 februari van dat jaar besluit de Bondsvergadering, te gelijkertijd met het aanvragen van koninklijke goedkeuring op de Statuten, de naam Twentsche Schaakbond te wijzigen in Schaakbond Overijssel. Een reden voor deze wijziging is met name, dat zich schaakverenigingen hebben aangesloten uit plaatsen waarvan nauwelijks kan worden gezegd dat ze zich in Twente en in z'n randgebieden bevinden. Een andere reden heeft te maken met een subsidieregeling. De bond moet nu de subsidie bij de provincie Overijssel aanvragen en een beetje paaien kan natuurlijk nooit kwaad.

1973/1974
Het eerste degradeert weer uit de KNSB naar de overgangsklasse van de SBO.


1974/1975

Vanaf 1974 organiseert onze club de SBO-Snelschaakkampioenschappen voor de jeugd. Onder de deelnemers van het eerste uur is Richard Hendriks.
Vanaf dit seizoen is de vrijdagavond de clubavond, hiervoor was dat de maandagavond. We hebben hiertoe besloten om de jeugd de kans te geven in de seniorencompetitie mee te doen.


1974/1975
 

Paul Huzen wordt kampioen bij de SBO-jeugd junioren (tot 20 jaar), Henno Smit wordt SBO-kampioen aspiranten (tot 16 jaar). Het VOS-aspirantenteam wordt jeugdclub-kampioen van de SBO en mag gaan strijden om het jeugdclubkampioenschap van Nederland in december 1975.
Dit jaar wordt er een ratingsysteem voor alle SBO-leden voorbereid. De 1e rating commissie bestaat uit initiatiefnemer W. Terpstra (bestuurslid en jeugdleider SBO), Ir.J.G. Van Doorn en P. Huzen.


1975/1976

Er wordt een damesafdeling op poten gezet. Hieronder volgt een stukje uit En Passant nr 7.

Op 1 september 1975 werd in de kelderzaal van "De Schakel" met een consultatiepartij de dames-schaakclub opgericht. Tien dames hebben kortere of langere tijd van hun belangstelling blijk gegeven. Voor het nageslacht is het wel leuk om de namen te weten: de dames Bouma, v. Delden, Hakkers jr, Hoving, Klasens, Klasens jr, Meilink, Meyer, de Witt en v.d. Woude.

(Aanvulling van Jaap van Doorn: Mevr. Mendeink was ook van de partij)

Op 27 september 1975 wordt de jaarlijkse wedstrijd SBO-Munsterland in Hardenberg gehouden. De SBO wint met 20½-19½. De Duitsers treden echter maar met 36 deelnemers aan, zodat de overwinning veel van zijn glans verliest.

Het VOS-aspirantenteam (tot 16 jaar), dat eerder SBO-jeugdclubkampioen werd, behaalt het jeugdclub-kampioenschap van Nederland. Het team bestaat uit Lambert-Jan Altena, Fokko Gjaltema, Henno Smit, Johan Soer en de reserves Jelle Nauta, Jeroen Harlaar, Henk Oostenbrink en Henk Vogelzang

Na aankomst in de Schakel op 13 december 1975.

Staand: Henk Oostenbrink, dr. Nauta, Johan Soer, Henk Vogelzang, teamleider ing. Banis, Fokko Gjaltema en ir. van Doorn.

Zittend: Henno Smit, Jelle Nauta, Lambert Jan Altena en Jeroen Harlaar


 

1976/1977

 In Gramsbergen (G.A.S.) en Slagharen/Schuinesloot (S.E.S.) worden jeugdschaakclubs opgericht.
Om de mogelijkheden te vergroten wordt besloten de dames-schaakclub om te vormen in een recreatie-club voor dames en heren.
Ing. J.W.Banis wordt bestuurslid van de SBO
Christa van Dijk wint het SBO pupillenkampioenschap (tot 13 jaar) bij de meisjes.
Betty Oostenbrink wordt meisjeskampioene bij de aspiranten (tot 16 jaar) van de SBO, ze wordt hierdoor gekozen tot Sportvrouw van Hardenberg 1976.
Het juniorenteam van VOS prolongeren hun SBO titel.
De SBO-cup wordt gewonnen door Boekelo in de verlenging met 3-1 te verslaan. Het team bestaat uit Dik Klooster, Paul Huzen, Richard Hendriks en Bert Reints.


1977/1978
 

In 1977 wordt J. Bolte penningmeester, Dik Klooster vice-voorzitter.
Christa van Dijk wint het SBO pupillenkampioenschap bij de meisjes.
Bertil Huzen wint het SBO snelschaakkampioenschap bij de aspiranten.
De SBO-cup wordt weer in de wacht gesleept. Dit keer door een 2½-1½ overwinning op H.S.C (Hengelo). Het team bestaat uit Dik Klooster, Richard Hendriks, Jan v.d. Veen en Albertus ten Hertog.


1978/1979
 

Betty Oostenbrink wordt 1979 Dameskampioene van de SBO. Ze doet dit door in de beslissende vluggertjes te winnen van Mej. Bal uit Winterswijk. Mej. Bal is de enige dame die in 1979 wil schaken om het dameskampioenschap van de SBO. Betty Oostenbrink mag, ondanks dat ze nog maar aspirante is, een tweekamp spelen tegen Mej. Bal. Beiden winnen één partij. Omdat de dag te kort is voor een derde partij moeten vluggertjes beslissen. Beiden zijn geen uitblinkers op dit terrein en na de eerste serie is de strijd in evenwicht. Bij de tweede serie slaagt Betty erin om beide vluggertjes te winnen en als jongste titelhoudster de geschiedenis in te gaan. Met deze prestatie wordt ze ook Sportvrouw van Hardenberg 1979.
Mariska Jeuring wordt meisjeskampioene SBO bij de pupillen.
Ewout Clarenburg wint het SBO aspiranten-snelschaakkampioenschap.
Een aspirantenteam van VOS wordt jeugdteamkampioen van de SBO.
Hardenberg promoveert weer naar de KNSB competitie.


1979/1980
 

Bertil Huzen gaat de propaganda doen.
Betty Oostenbrink wordt weer meisjes juniorenkampioene, Roelie Altena wordt meisjeskampioene aspiranten van de SBO.
Wegens het vergeten van een SBO-cup beker wedstrijd tegen STORK, wordt Hardenberg gedisqualificeerd. Als straf zijn we volgend seizoen uitgesloten van de bekerwedstrijd.