Negentiger jaren

1990/1991

Sander v.d. Veen wordt jeugd- en snelschaakkampioen t/m 12 jaar van de SBO. Erwin Schroër wordt snelschaakkampioen t/m 14 jaar.

1991/1992

Hans Plasman (t/m 20 jaar) en Sander v.d. Veen( t/m 14 jaar) worden snelschaakkampioenen van de SBO.
De sponsoring van het jaarlijkse rapid toernooi wordt in 1992 overgenomen door Jan Menderink's Overijsselse BandenOnderneming te Beerzerveld. Dit eerste OBO toernooi wordt gewonnen door oud-lid Jeroen Bosch.

1992/1993

Hans Plasman en Sander v.d. Veen worden weer snelschaakkampioen van de SBO, resp. t/m 20 jaar en t/m 14 jaar.
De samenwerking met Aquarium vereniging "Innesi" wordt op verzoek van laatstgenoemde beëindigd.
Dit gebeurt door afkopen van het contract. De afkoopsom wordt in natura uitbetaald: Innesi krijgt 5 jaar lang de beschikking over een kast en 10 avonden per jaar in het clubgebouw.

1993/1994

Dit seizoen was VOS weer zeer succesvol: in de catagorie t/m 16 jaar wordt Freerk Rindert v.d. Meulen jeugdkampioen en Sander v.d. Veen snelschaakkampioen van de SBO. Chris Ormel wordt jeugdkampioen t/m 14 jaar, Margriet v.d. Meulen wordt jeugdkampioen bij de meisjes t/m 14 jaar en Jan Gerben v.d. Meulen wordt jeugdkampioen t/m 12 jaar van de SBO.
.In 1993 verlaat Dik Klooster het bestuur waarin hij sinds 1977 zitting heeft. Het vice-voorzitterschap wordt overgenomen door Anne Haitsma. Huib v.d. Klashorst neemt, na verdwijning van Luisman,de "bardienst" over.
Het eerste team degradeert voor het eerst sinds jaren uit de KNSB competitie.
Richard Hendriks wordt Internationaal Meester correspondentieschaak.
Er wordt, op 3 woensdagmiddagen, begonnen met de Scholenschaakkampioenschappen.
Hardenberg degradeert uit de KNSB competitie.

1994/1995

Arnold Frijling wordt de jeugdkampioen t/m 20 jaar van de SBO, Margriet v.d. Meulen wordt dit bij de meisjes t/m 16 jaar. Chris Ormel wordt jeugd- en snelschaakkampioen t/m 14 jaar.
Het eerste promoveert weer naar de KNSB competitie en wint tevens de SBO-cup

Na 25 jaar voorzitter te zijn geweest, draagt Jaap van Doorn in 1995 de voorzittershamer over aan Jan Hoeksma. Dit gebeurt tijdens een ingelaste ledenvergadering in januari 1995. Jan Hoeksma benoemt, als eerste bestuursdaad, Jaap van Doorn tot erelid van S.V. Hardenberg. Tegelijk met een fraaie oorkonde wordt hem een cadeaubon overhandigd.
De heer Wolters, voorzitter van de SBO, roemt het vele, vaak baanbrekende, werk van van Doorn voor de schaaksport en boodt hem, namens de SBO, een passend geschenk aan

.

1995/1996

Arnold Frijling (kersverse jeugdkampioen van de SBO) neemt het penningmeesterschap over van Piet Veenhuysen. Henry Veneman neemt P.R. over van Johannes Bolte.
Op vrijdag 19 april 1996 wordt er door het jubileum-comité (Dik Klooster, Jan Rodrigo en Roelof Hoek) een gezellige feestavond, ter gelegenheid van ons 60-jarig bestaan (nu dus wel in het juiste jaar), georganiseerd in zaal Mulder te Baalder. De avond wordt doorgebracht met kegelen, een consultatiepartij onder leiding van Dik Klooster en natuurlijk met het nuttigen van de nodige consumpties.
Freerk Rindert van der Meulen is de opvolger van Arnold Frijling als jeugdkampioen van de SBO tot en met 20 jaar. Margriet v.d. Meulen blijft dit bij de meisjes t/m 16 jaar en Jan Gerben is de opvolger van Chris als jeugdkampioen t/m 14 jaar.

1996/1997
In 1996 treedt Jan Menderink af als secretaris, hij is dat ruim 15 jaar geweest. Gerard Torn is zijn opvolger. Wegens tijdgebrek stopt Arnold Frijling met zijn bestuurswerk, Henry Veneman is de nieuwe penningmeester. Gerard van Otten wordt gekozen als de nieuwe P.R. man.
Hans Plasman wordt kampioen van de SBO. Jan Gerben, Marga Trimp worden jeugdkampioen, Chris Ormel snelschaakkampioen t/m 16 jaar. Maarten Trimp wordt snelschaakkampioen t/m 12 jaar.

1997/1998

In 1998 wordt het clublokaal door de inzet van vele leden belangrijk vergroot. Het eerste promoveert naar tweede klasse KNSB. Jan Euverman volgt Gerard van Otten op als P.R. man
Gerard van Otten wordt jeugdkampioen t/m 20 jaar van de SBO. Marga Trimp wordt dit bij de meisjes t/m 16 jaar, Maarten Trimp bij de jongens t/m 12 jaar én t/m 14 jaar. Chen Xie Pan wordt jeugdkampioen t/m 8 jaar. Ten slotte wordt het VOS AB-team( t/m 20 jaar en t/m 16 jaar) jeugd-kampioen van de SBO..

1998/1999

Dit seizoen is het aantal kampioenen wat minder. Dik Klooster wordt veteranenkampioen van de SBO, Frank Bax jeugdkampioen t/m 16 jaar en opnieuw wordt het VOS AB-team juniorkampioen.
In 1999 wordt Joan Reinders vice-voorzitter. Geert Huising wordt als bestuurlid verantwoordelijk voor onderhoud aan "De Pothof". Jan Euverman neemt de jeugd onder zijn hoede.
Het eerste team promoveert, tegen alle verwachtingen in, naar de eerste klasse KNSB. Het wordt ook, tot ontsteltenis van de voetballiefhebbers, gekozen als Sportteam van het jaar 1999.

1999/2000

In mei 2000 organiseert S.V.H. ter gelegenheid van het dertig jaar bestaan van jeugdclub V.O.S. het NK voor E-jeugd
Marga Trimp wordt jeugdkampioene bij de meisjes t/m 20 jaar. Haar broer Maarten wordt jeugdkampioen t/m 14 jaar en Chen Xie Pan t/m 10 jaar.
Tevens wordt het VOS E-team (t/m 10 jaar) jeugdkampioen van de SBO.
Het eerste degradeert naar 2e klasse KNSB. Het tweede wint de SBO promotieklasse en gaat naar de 3e klasse KNSB.