Interne spannender dan ooit

Interne spannender dan ooit

#

Vrijdag 12 april werden eveneens een aantal mooie partijen gespeeld. Leo Klapwijk bereikte remise tegen de sterke Arie van Wageningen; Joan Reinders kwam positioneel geleidelijk beter te staan dan Marten Zwaagstra, een partij met over en meer geknetter. Uiteindelijk brak Reinders toch door. Dinand Wilps won van niemand minder dan Edgar Spanjers die in het eindspel een verkeerde paardzet deed. Mark Benninga speelde tijdelijk Schots gambiet tegen Arief Rachman, kwam min of meer gelijk te staan na dameruil, maar Arief zag een gevaarlijke tactische wending te laat aankomen, waarna stukverlies. Han Rook, die donderdag Overijssels kampioen vierde klasse voor het Persoonlijk Kampioenschap werd, werd het vuur aan de schenen gelegd door Jasper Hamhuis. Het eindspel was dan ook winnend voor Hamhuis. Bart Veurink verloor een toren tegen een stuk tegen Jan Bosch en hoewel beide spelers een pion tot dame promoveerden bleek de extra toren van Bosch toch beslissend.  

Vrijdag 5 april bereikte Leo Klapwijk remise tegen Richard Hendriks in een zinderende pot met allerlei gevaarlijke potentiële wendingen. Geen slechte prestatie voor de tweede-team-speler tegen de eerste-team-speler. Edgar Spanjers speelde op een verkeerd moment paard f6 tegen Caroline Slingerland, hetgeen meteen werd afgestraft door de sterke speelster. Dinand Wilps won overtuigend van Jan Bosch en Harrie Heinen probeerde door hele afruilacties gelijk te blijven staan tegen Mark Benninga, maar enige foutjes deden het spel toch in het voordeel van ondergetekende doorslaan. Vervolgens zag Harrie helaas mat over het hoofd. Arief Rachman won fraai in viertal III op donderdag terwijl Marc Makkinje remise boekte. 

Vrijdag 22 maart hielden de semi-grootmeesters elkaar weer fraai in evenwicht. Arie van Wageningen tegen Jan vd. Veen, Peter Mijnheer tegen Richard Hendriks, Caroline Slingerland tegen Joan Reinders: uiteraard allemaal remises. Tenslotte is winnen in het gecomputeriseerde schaaktijdperk bijna niet meer mogelijk... Laatstgenoemde opmerking gold nog niet voor Leo Klapwijk tegen Jasper Hamhuis, welke laatste zich weliswaar taai verdedigde maar het toch niet hield tegen de semi-semi-grootmeester. Marc Makkinje bleek eveneens te sterk voor veteraan J. Bosch. 

Vrijdagavond 15 maart liet Marten Zwaagstra een staaltje schaakkunst zien door zwaargewicht Arie van Wageningen met remise op te zadelen. Fantastisch! Joan Reinders won van Leo Klapwijk doordat Klapwijk een op zich goed stukoffer tegen 2 pionnen en een open koningsstelling bracht, maar het daarna net niet goed genoeg deed, waarna Rein met zijne staart door de stelling vermocht te zwiepen. Arief Rachman die aan het eind van de avond gehakt van Benninga maakte in een aantal vluggertjes, ging er af tegen Edgar Spanjers die een zeer goede partij speelde. Rutger Hesselink kwam met een aantal frivole uithalen tegen Dinand Wilps fantastisch te staan en wikkelde een en af richting crescendo virtuoso af! Mark Benninga speelde een leerzame partij tegen Bernard van Lenthe. Hij kwam in het Italiaans zelfs een stuk tegen een pion voor te staan, maar door een verkeerde pionzet was het voordeel al snel weer verdwenen. La partita italiana che avrebbe potuto finire in una vittoria crescente minacciava diventare un nuovo fiasco... (de Italiaanse partij die in een prachtige overwinning had kunnen eindigen, dreigde [nu] tot fiasco te worden. Voornamelijk dankzij het feit dat Bernard met een pion meer in het eindspel met allebei nog een toren en een dame op het bord met remise genoegen nam deed ondergetekende den dans ontspringen...René de Groot kreeg tegen Marc Makkinje een belangrijke pion cadeau, kwam daarna nog terug, maar was net iets te waaghalzerig, waarna de Groot aan het langste eind trok. Jasper Hamhuis speelde overtuigend tegen Jan Bosch en Harrie Heinen had de dag van zijn leven door Han Rook op knallende wijze van het bord te schuiven!.....

Vrijdagavond 8 maart was de Pothof weer goed voor allerlei interessante schaakpartijen. De partijen van Arie van Wageningen tegen Caroline Slingerland en Peter Mijnheer tegen Jan v.d. Veen eindigden beide in remise in een ingewikkeld eindspel. Peter Mijnheer had potentieel gevaarlijk spel in het begin van het middenspel maar Jan wist zich toch te handhaven. Richard Hendriks kwam beter uit de opening dan Joan Reinders en wist dit voordeel in winst om te zetten. Mark Benninga speelde een verdediging tegen de Schotse opening (e4 e5 Paard f3 Paard c6 d4) die hij niet goed beheerste en kwam daardoor in een onmogelijke positie, waarna Leo won. Edgar Spanjers behaalde een fraaie overwinning op Rutger Hesselink. Rutger kwam met een niet helemaal correct offer en Edgar wist het af te straffen. Dinand Wilps bleek nog een gaatje te groot voor Jasper Hamhuis, terwijl Marlinde Waardenburg alle registers opende en Marc Makkinje versloeg.