Dubbele ontmoeting Holten

Holten uit, extern viertallen

Maandag stond in teken van de dubbele ontmoeting bij de viertallen tussen Hardenberg 1 & 2 en Holten 1 & 2. Team 1 komt uit in de 1e klasse maar heeft daar nog maar één overwinning geboekt uit drie wedstrijden, de hoogste tijd dus. Team 2 doet het aanzienlijk beter en is in de 3e klasse nog ongeslagen. Om klokslag acht uur moest het motto: ‘erop, erover en zo snel mogelijk met de punten naar huis’, in praktijk worden gebracht. Peter, Arie, Jan en Joan speelden voor team 1 terwijl team 2 het ging doen met Zwaagstra, Spuij, Van Lenthe&Van Lenthe. Hieronder een verslag van de partijen.

Team 2

Arie ‘Stonewall’ Spuij mocht spelen met de zwarte mahoniehouten palladin stukken van duitse makelaardij. Afleidend aan de ‘helmachtige’ bovenkant van de pion kon de conclusie worden getrokken dat de schaaksets een verleden hadden. Desalniettemin kwam hij prima uit een symmetrische engelse opening, waarbij de tegenstander beide lopers gefiachetto’s had. Spuij timmerde het centrum vakkundig dicht maar kon niet voorkomen dat zijn opponent, door middel van een 4-zetten diepe paardemanoeuvre, landde op het enige open veld in zijn stonewall. Spuij doorzag het echter op tijd, wat leidde tot afruil van twee lichte stukken. Daarna vond hij naar eigen zeggen te weinig aanknopingspunten om voor meer dan een halfje te gaan. Zwaagstra speelde op het hoogste bord en was na twee nederlagen gebrand op een overwinning. In een soort reti-hybride met slechte witte loper speelde hij, na een behoorlijke tijd in ‘de denktank’ te hebben gezeten, het actieve paard f5. Zijn tegenstander verdubbelde torens op de enige open d-lijn. Zwaagstra neutraliseerde het gevaar,  ruilde alle zware stukken, maar verloor in het proces een pion. Kon hij het eindspel nog keepen? Antwoord is nee, naar eigen zeggen was het paard van de tegenstander gewoonweg te actief. Gerwin dan, de enige Marienberger onder ons, opende met zwart met ‘het huisje’ in het centrum. Niks mis mee, zeker niet nadat hij ook nog zijn c-pion af wist te ruilen voor tegenstanders e-pion. Hij posteerde zijn loper op de f6-a1 diagonaal en joeg de dame terug naar haar beginveld. Gerwin is door de recente ontwikkelingen nog in sprokkelmodus en kon de één na de andere pion oprapen. Naar eigen zeggen wilde hij daarna op safe spelen, maar hierdoor gaf hij juist het initiatief weg. Ondanks zijn pionnen meerderheid op de damevleugel wist zijn tegenstander via een handige combinatie een remise eindspel te bereiken. Met nog een minuut op klok bood de tegenstander dit dan ook aan. Gerwin sloeg dit af en in plaats van een gelijkspel ‘swindelde’ hij zijn tegenstander in tijdnood, heerlijk. Bernard naast hem, hoorde het remiseaanbod en putte hier inspiratie uit. In een opening met Russische trekjes kreeg hij een actieve witte loper en een semi open f-lijn. Zijn plan om een paar stukken richting tegenstanders koning te slingeren en te kijken wat er te halen viel, werd direct in de kiem gesmoord. De tegenstander deed een verkapt remiseaanbod door dameruil aan te bieden. Bernard weigerde maar constateerde wel dat beide partijen het defensief goed hadden staan. Hij accepteerde uiteindelijk dan ook om het punt te delen waardoor ook de matchuitslag gelijk werd., 2-2. Met nog twee ronden te gaan blijft team 2 bovenaan staan. 25 maart spelen zij uit tegen Holten in de kwartfinale van de SBO- cup. Dan treffen zij het team wat maandagavond op de andere tafel uitkwam tegen SVH 1, kortom een uitdaging. Een verslag hiervan heeft u nog te goed.