Ronde 3

 

Benninga verslaat Reinders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen vrijdagavond was weer goed voor diverse interessante partijen in de Pothof. Arif Rachman mocht met zwart aantreden tegen eersteteamspeler Peter Mijnheer. Hoewel Arif aanval op Meneers koningsstelling leek te krijgen was stukverlies als gevolg van een vork toch iets te veel voor het jong talent. Mijnheer verdedigde correct en kwam met eigen, doorslaand spel. Marten Zwaagstra opende zoals gewoonlijk met paard f3 tegen Arie van Wageningen, maar kwam vervolgens in een soort Siciliaans terecht waarbij ¨la perdita sfortunata d´un pedone¨ (ongelukkig pionverlies) het tij in het voordeel van van Wageningen deed omslaan. Rene de Groot en  Dinand Wilps hielden elkaar een hele tijd in evenwicht, totdat Dinand onder aanval dacht tussenschaak met een paard te hebben, wat niet het geval bleek te zijn. Het daaruit resulterende stukverlies werd hem vervolgens noodlottig.

De partij van Joan Reinders tegen Mark Benninga, zie diagram hieronder: ((na e4 e5 Paard f3 Paard c6 loper b5 besloot Benninga (op [eerder] advies van niemand minder dan Reinders zelf!) d6 te spelen. Reinders speelde daarna het correcte d4 en Benninga sloeg... Volgens ¨THE COMPLETE SPANISH¨ van Alexei Suetin (een van de boeken van de schaakbibiotheek, maar momenteel uitgeleend aan schrijver dezes....) krijgt wit de betere stelling na:

 

5) dame  slaat d4 loper d7

6) loperb5 x paard c6 loper d7 x loper c6 

7) paard c3 paard f6

8) loper g5 loper e7

9) 0-0-0 0-0

10) toren h-e1 toren e8

11) koning b1 ... ¨with a freer game for White.¨

 

Anyway, Reinders sloeg met het paard op d4 waarna, Benninga loper d7 speelde, gevolgd door de zetten: paard c3 paard f6 loper g5 loper e7 dame e2 0-0 en toen ging Joan voor paardxc6 en na bxc5 volgden loper d3, toren b8, b3 en d5! Hier was Reinders´laatste kans op een fatsoenlijke rokade met bij voorkeur kort. Helaas schoof hij de pion door naar e5 en kreeg daarna na paard g4 op zijn minst pionverlies voor de kiezen.)) In de partij verloor Reinders maar liefst 3 pionnen, waarvan hij er tenminste 2 weer terugveroverde en uiteindelijk zelfs min of meer de achterstand tot nul reduceerde. Echter: B. beschikte in die fase al over twee verbonden h-en g- vrijpionnen en in het verre eindspel werd dat dan toch net iets te veel voor de sterke tweedeteamspeler... Arie Spuij en Bernard van Lenthe speelden een bijzonder ingewikkelde partij die lang remiseachtige trekken vertoonde, maar uiteindelijk dan toch in het voordeel van Arie eindigde. Edgar Spanjers won van Marc Makkinje door het gelukkige bezit van twee niet meer te stuiten stuiters die hij naar de overkant wist te knikkeren! Een lange niet malse partij tussen Marlinde Waardenburg en Rutger Hesselink resulteerde uiteindelijk in twee pionnen meer voor Rutger, waarbij de zeer taaie Marlinde nog steeds over koningsaanval beschikte. Echter: in deze stelling bleek Rutger dan toch te mals voor het lumineuze jong talent uit Coevorden! De partij tussen Bart Veurink en Han Rook leverde dankzij foutjes aan beide kanten een fraaie gedeelde eindstand op. Jan Bosch en Harry Heinen speelden een spannende pot, waarbij Harry te veel materiaal offerde en Bosch aan het langste hout trok. 

Klik hier voor uitslagen en stand

Laatste nieuws

#
25 feb. 2020 22:36
#
21 feb. 2020 11:47
#
16 feb. 2020 12:56