Zaterdag stond er een opwekkend stuk in de krant, over de vier manieren waarop het universum ten onder kan gaan. Je hebt het grote bevriezen, de grote scheur, de grote krak en de grote slurp. Afgezien van de grote slurp, die ieder moment kan plaatsvinden en waarbij alles acuut ophoudt te bestaan (maar de kans daarop is gelukkig niet zo groot), is het allemaal nogal lange termijnwerk.

Op de meer korte termijn streeft het universum naar een soort van kosmisch evenwicht, Yin en Yang zeg maar, de Wet van de Dynamische Balans. Die wet schrijft voor dat als we de ene ronde met 7 – 1 verliezen, met remises van Peter en Jan, dat we dan de volgende ronde met 7 – 1 winnen met weer remises van Peter en Jan. Dat moest dan gebeuren tegen Haren & Oostermoer en zie, zulks geschiedde, hoewel daar in sommige partijen behoorlijk wat onwaarschijnlijke universele sturing nodig voor was. Zo had de tegenstander van Caroline allerlei gevaren doorstaan en een ongelijk lopereindspel bereikt waarin remise voor de hand leek te liggen. Er hoefden nog maar een paar niet al te lastige zetten gedaan te worden, maar daarbij vergat hij de klok. Ludger had een ouderwetse Ludgeriaanse manoeuvreerpartij. Waar alle andere partijen in  de zaal allang klaar zijn, gaat hij nog urenlang door. Twee pluspionnen had het gemanoeuvreer opgeleverd, maar helaas waren het wel twee nutteloze pionnen. Al wat de tegenstander hoefde te doen was de koning op f6 te laten staan en met het paard op en neer springen. Alle velden van het paard afpakken was onmogelijk. De tegenstander ging echter op een volkomen onnozel pionnetje op f4 af met zijn koning. Zo bleek het pionnetje toch nog nut te hebben als lokaas. Ludger kreeg in ruil pion e7 en dat was meteen einde partij. Wat er bij de partij van Jan gebeurde heb ik niet gezien, maar Jan schijnt een heel simpele winst te hebben gemist. Iets met een paardvork of zo. Jan was naar eigen zeggen echter bezig met een micro-plannetje en zag zo de macro-winst over het hoofd. En zo was het evenwicht weer mooi hersteld.

Van deze overwinning kunnen we de hele winterstop nog nagenieten, waarna we in februari afwachten wat het universum dan weer voor ons in  petto heeft.

Richard