Stofhappen in Lonneker

Direct na aankomst werd Edgar aan het wankelen gebracht. Zijn reis van de auto naar de speelzaal werd abrupt onderbroken met een val. Met een bebloed gezicht nam hij wat verbouwereerd plaats achter het bord... Een valse start dus, tegen de toch al sterker geachte Lonneker SV. Vorig jaar miste men hier op een haar na promotie naar de Hoofdklasse.

Bij de kersverse promovendus in de eerste klasse, SVH 3, schoof het jeugdig talent Hamhuis aan op bord 7. Hij snoepte zowaar een halfje af van zijn tegenstander. Op bord 1 werd Bernard bewust opgeofferd tegen een 2200 speler, Fabian Stotyn. Een Duitser die naast zijn opening  en zijn alcoholische versnaperingen ook beschikte over een repertoire aan rare geluiden. De penningmeester van de SBO was niet onder de indruk, kwam een pion achter, maar keepte knap remise!

Wilps rekende zichzelf rijk, maar verslikte zich in Anjo Anjewierden, een oude rot in het vak. Hij bewees nog steeds een rating te hebben van rond de 1900. Door goede zetten te spelen ontweek hij de listig opgezette valletjes van de Gramsbergenaar en behaalde het punt.

Gerwin mocht spelen tegen materiaalman Appie. (ook wel de Jan Bosch van Lonneker genoemd...door Gerwin) Deze bleek met veertig nieuwe schaaksets zijn zaakjes prima voor elkaar te hebben.(Jan?) Het halfje werd, na een matige opening van Gerwin en geen winstplan, daarna ook soepel door beiden overeengekomen.

Nadat Edgar op bord 2, naar eigen zeggen, buiten al ‘iets gemist’ had, herhaalde hij dit op het bord. Ook hier viel hij, maar dit keer 'ten prooi'. De bijbehorende pruillip staat in ieders geheugen gegrift. Rutger’s winstpartij op bord 3 bracht de spanning terug. ( zie partijanalyse onder het verslag. Schakel wel de beveiliging uit in je browserbalk) Met nog twee partijen bezig was de tussenstand 3,5-2,5.

Zwaagstra dacht in de opening een paar tempi te winnen waardoor hij zijn Kings Indian Attack kon beginnen met wit. Helaas onderschatte hij, naar eigen zeggen, de sterke witveldige loper die in het vervolg de partij domineerde. De wiskundeleraar gaf nog noodgedwongen, een toren voor een stuk en een vergevorderde pion, maar besloot niet veel later tot overgave (zie video, gemaakt door zijn tegenstander;)  

Het resultaat van de partij van Arie Spuij, op bord 4, deed er vervolgens niet heel veel meer toe. In extreme tijdnood verkerend en in een vrijwel gelijke stelling(zie foto boven dit artikel), accepteerde hij het remiseaanbod, De 5-3 einduitslag was een feit waardoor ons debuut erop zat. 

.

STAND 1E