Stand Team 1

Stand team 2

Stand team 3

Teambattle

Toen in het voorjaar we niet meer achter het bord mochten strijden werd het online schaken steeds interessanter. Vanuit Groningen werd een initiatief ontwikkelt dat ervoor zorgde dat op de zondagavond met teams geschaakt kon worden. Dat werden steeds meer teams waardoor er een soort landelijke competitie ontstond met wekelijkse promotie en degradatie strijd. et tempo ligt hoog, voor een partij krijg je 3 minuten bedenktijd. Je mag ook de helft van de tijd kiezen bij aanvang van de partij, dat geeft een extra bonuspunt als je wint. Ook twee keer op rij winnen geeft een bonuspunt. Dat geeft een extra dimensie waarin de spelers ook moeten nadenken over hun toernooi aanpak. Ook de schakers van Hardenberg deden dit voorjaar hier fanatiek aan mee met als hoogtepunt het eenmalig meespelen in de hoogste klasse tussen de grootmeester en meesters. Ook dit najaar is de teambattle weer van start gegaan, en afgelopen zondag deed Hardenberg ook weer mee. Vanuit de 2e klasse moeten we weer naar boven zien te komen en de start was uitstekend. We wonnen de poule en spelen komende zondag in de 1e klasse. Het is lastig om spelers eruit te lichten. De indeling wordt door de computer geregeld en je ziet dat sommige spelers juist een heel zwaar programma hebben en een ander juist helemaal niet. Het hele team heeft goed gepresteerd en zo wisten we net het team Winterswijk (met veel sterke Duitse spelers) voor te blijven. Voor de eindstand, individuele scores en het naspelen van partijen zie

De wereld online

Vroeger schreef ik verslagen. Dan gingen we met allemaal mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in een auto zitten, op weg naar een bedompt, ongeventileerd zaaltje waar een stuk of 6 dampende schaakteams het tegen elkaar opnamen. Iedereen schudde vrolijk handen voor de partij en ook daarna, nog steeds vrolijk of niet meer zo. Daarna nog analyseren en dan soms ook nog eens uit eten. In dezelfde auto weer terug en dan schreef ik een kwekverhaaltje over het geheel. Was dat gevaarlijk, zo’n dag? Ach, zo ervoeren we het niet. Je kon natuurlijk zomaar opeens een stevige griep oplopen tijdens een wedstrijd. Tenslotte spelen we meestal in de winter en dan wil het wel eens gebeuren dat er stevig wordt gehoest en geproest zo her en der. Toch kan ik me niet heugen ooit een bericht gezien te hebben als: In het denksportcentrum heeft zich een ernstig incident voorgedaan. Een van de daar aanwezige spelers heeft griep opgelopen en is daaraan overleden.  Toch had dat zomaar kunnen gebeuren, tenslotte was er tijdens de griepgolf van twee jaar geleden een oversterfte van 9400, niet zo gek veel anders dan nu in deze coronatijden. Tegenwoordig wordt daar heel anders over gedacht. Kennelijk kunnen we niet accepteren dat er gewoon een doodsoorzaak bij de talloze doodsoorzaken die er al zijn is gekomen. Lockdown, anderhalve meter, nieuw normaal en draconische boetes! Dat je op deze manier uiteindelijk een veelvoud aan doden veroorzaakt ligt kennelijk voorbij de horizon. Ook schakers hebben daar wel eens last van, gebeurtenissen die achter de horizon liggen, en zo kom ik gelukkig weer op schaken. Want laat ik me vooral op tijd inhouden, voordat ik helemaal losga op politici, coronabeleid, RIVM, de rol van de media en wat al niet meer. Tenslotte wordt dit stukje geacht over schaken te gaan.

Dat schaken speelt zich tegenwoordig geheel online af. Dat bestond natuurlijk al, alleen had ik me daar nog nooit zo mee bezig gehouden. Toen kreeg ik opeens een mailtje van onze secretaris over een online toernooi voor clubteams. Nou, daar moest ik ook maar eens aan meedoen. Dan begint het met het bedenken van een naam. Sommigen doen daar helemaal niet moeilijk over en spelen gewoon onder hun eigen naam. Dat kan, maar aangezien ik, onbekend als ik ben met online spelen, de meest vreselijke partijen verwachtte te gaan spelen, deed ik dat toch maar liever onder een nickname. Dan moet je dus iets gaan bedenken en dat valt nog niet mee. Tenslotte zegt de gekozen naam ongetwijfeld van alles en nog wat over je persoonlijkheid. Daar zou je een interessante verhandeling over kunnen schrijven. Aan nicknames als get-me-a-nick zie je dat er regelmatig flink geworsteld wordt in de zoektocht naar een naam. Uiteindelijk verlatijnste ik mijn woonplaats en zo werd MaurusGagatem geboren. Klinkt interessant, maar het betekent gewoon Hoogeveen. Zoals ik al vermoedde  gebeuren er in mijn partijen inderdaad de meest onbegrijpelijke  dingen. Zetten die een werkelijk totale afwezigheid van wat voor hersenactiviteit dan ook doen vermoeden. Gelukkig gebeurt dat bij mijn tegenstanders ook nog wel eens en zodoende sprokkel ik zo hier en daar nog wat puntjes bij elkaar. Hardenberg heeft een paar spelers die aardig overweg kunnen met het online spel en zo kan ik in hun slagschaduw in alle rust en anonimiteit mijn potjes spelen. Een van die potjes staat hier onder. Nou heeft het uiteraard totaal geen zin een online vluggertje te analyseren, maar het geeft een aardig beeld van de wisselvalligheid.  De tegenstander heet Clibe en hij (of zij, of hoe deze entiteit zichzelf ook wenst te identificeren, je weet het tegenwoordig niet en bij onlineschaak al helemaal niet) speelt voor HWPHaarlem. Of dat ook zo is bij de reguliere KNSB-competitie weet je ook niet. Hardenberg is een bonte verzameling van Hardenbergers, ex-Hardenbergers, vrienden en vage bekenden van Hardenberg en bij de andere clubs zal dat niet veel anders zijn.

Maurus Gagatem