SBO Cup

S.B.O.-cup ,een afvalcompetitie voor viertallen voor S.B.O.-verenigingen. Hardenberg was de afgelopen twee jaar runner up. Hier een verslag van de halve finale  6/4/17

Schakend naar de finale

Het viertal van Schaakvereniging Qonnected Hardenberg is doorgedrongen tot de bekerfinale van de Schaakbond Overijssel. Dit ging ten koste van de schakers uit Nijverdal die uiteindelijk, na een extra ronde snelschaak, de handdoek in de ring moesten gooien.

Aan bord 1 was Joan Reinders als eerste klaar met zijn partij. Joan speelde met de zwarte stukken een degelijke partij, waarin hij nauwkeurig moest verdedigen. Het leek dat hij minder stond maar dat viel in de analyse erg mee. Na afruil bleef de stelling in evenwicht en een terechte remise was een feit.

Daarna viel aan bord 3 ook een beslissing. Ons “PR-talent” Rutger Hesselink moest (ook met zwarte stukken) een dame en een pion geven voor twee torens. Wel had hij mooi spel door zijn loperpaar. Zijn tegenstander wist niet goed hoe hij verder moest en bood remise aan. Rutger zag geen winstkansen en nam het aanbod aan.

Aan bord 2 speelde ons “killertalent” Leo Klapwijk een goede partij met de witte stukken. Zijn tegenstander had dit seizoen nog een 100% score. Leo maakte daar gedecideerd een einde aan door handig materiaal te winnen en in een totaal gewonnen stelling terecht te komen. Zijn tegenstander gaf niet op maar ging even later wel door de vlag.

De beslissing moest dus komen van ons “jeugdtalent” Feline Waardenburg die met wit aan bord 4 speelde. Ze bouwde de partij heel goed op, kwam materiaal voor en leek te winnen. Maar door een blunder van Feline werden de rollen in één keer omgedraaid. Ze had aan remise genoeg voor teamwinst, maar dit zat er helaas niet meer in en ze verloor.

Door de 2-2 stand moest er een extra ronde snelschaak gespeeld worden om een beslissing te forceren. Dezelfde tegenstanders met gewisselde kleuren. Joan kwam mooi te staan, maar op het moment dat hij mindere zetten deed haperde ineens de klok. Zijn tegenstander stelde remise voor en dit werd geaccepteerd. Rutger kon het niet bolwerken en verloor. Leo maakte zijn killerinstinct volledig waar door zijn tegenstander opnieuw door de klok te jagen. Daardoor lag het lot weer in handen van Feline. Het zag er moeilijk uit voor haar, maar met een mooie tactische wending won ze de dame en daarmee de partij. Eindstand 1 ½ - 2 ½  en dus op naar de finale!